Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Σχολιάζοντας την "ιστορία από τα κάτω"

Σάββατο 26ης Απριλίου και το ΣτΛ υπάγει στην Αιανή Κοζάνης για την πραγμάτωση του πρώτου αυτόνομου (οικονομικά και πνευματικά) επιστημονικού συνεδρίου. Ηθικός-φυσικός αυτουργός και πριμοδότης ο εκτενής και ευρύνους κύκλος του ΣτΛ.

Ετεροειδών ειδικοτήτων επιστήμονες (Ιστορικοί, Δάσκαλοι, Μουσικοί, Ιατροί, Μαθηματικοί, Αρχειονόμοι-Βιβλιοθηκονόμοι, Συντηρητές έργων τέχνης) συνέδραμαν με τις ανακοινώσεις τους, βάζοντας ο καθένας τη δική του ψηφίδα στο μωσαϊκό της τοπικής μας Ιστορίας.
Δε θα σταθώ επί μακρόν στους Θ. Καλλιανιώτη, Η. Γάγαλη, Α. Αθανασιάδη, Α. Σπυριδόπουλο και Θ. Αγραφιώτη, αφού η επιστημονική τους ωριμότητα και εμπειρία σε συνδυασμό με την αναγνωρισιμότητά τους δε χωράν σχολίων παρά ενός μεγάλου ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους σε συνέδριο νέων επιστημόνων και την αίγλη την οποία του προσέδωσαν. Καλό λοιπόν θα είναι να παραδειγματιστούν από τη στάση των ειρημένων και οι λοιποί λόγιοι της περιοχής φροντίζοντας να μας περιθάλψουν -όσο ακόμα είμαστε νέοι στην εμπειρία- και όχι να μας απαξιώνουν.

Όσον αφορά όμως την υπευθυνότητα της υπερδραστήριας Μαρούδη Ε., τη σοβαρότητα της Καλώτα Ά., τη δημιουργική αθωότητα της Βαγιώτα Α., την εποικοδομητικότατη υπερένταση της Γρηγοριάδου Κ., την παρρησία της Καλώτα Χ., την αισθητή απουσία του πολυπράγμονος Παπατόλιου Γ. και τη φυσικότητα του Φτάκα Α. (Ντύλαν) που μίλησε στην τοπική ιδιόλεκτο αποσπώντας θετικότατα σχόλια απ' το κοινό, τους αξίζει όλους ένα πελώριο μπράβο, τόσο για την εμφάνισή τους επί σκηνής, όσο και για τις σαφείς, τεκμηριωμένες, πρωτότυπες και ιδρόκοπες εισηγήσεις τους.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στην αδερφή μου από καρδιάς, Κωνσταντίνα Τσιτσέλη, που αν και νιόβγαλτη, μίλησε δίκην πεπειραμένης ερευνήτριας και στην πρώην μαθήτριά μου Ανδρομάχη Γεροκώστα, που με την παρουσία της έκανε τη φράση "πρώην μαθήτριά μου" να συνιστά για μένα καύχημα. Εξάλλου, δάσκαλος λογίζεται αυτός που εμπνέεται από τους μαθητές του για να τους εμπνεύσει, δημιουργεί πάνω στις νωπές ιδέες τους, καθοδηγεί προς τη γνώση και όχι απλά την παρέχει, διεξέρχεται εντέχνως τα κακώς κείμενα και όχι να αφορίζει, νουθετεί εξατομικευμένα κι όχι στερεότυπα, δουλεύει για το μαθητή και όχι για το χρήμα, διαβάζει την ψυχή του και συμβάλει πρωτίστως στην πνευματική, ηθική και κοινωνική σφυρηλάτησή του και δευτερευόντως στην παροχή γνώσεων. Φροντίζοντας δηλ. για την ζωή και την εξέλιξή του και όχι μονάχα για τη στιγμή, όπως μερίμνησε για μένα η δασκάλα μου Μαρία Τσιόπτσια και όπως μεριμνά για όλους τους νέους ο Θ. Καλλιανιώτης, οι οποίοι με συντροφεύουν (ως πρόσωπα και ιδέες) και θα με συντροφεύουν δια βίου.

Η φρεσκάδα, η ειλικρίνεια, η ικανότητα, η μαχητικότητα και το θάρρος των μικρών (στην ηλικία) της παρέας, έστειλαν το μήνυμα στους αδόνητους νέους και στους παλιάς κοπής λογίους.


Έξοχη ήταν και η συμμετοχή των προέδρων (Αμαραντίδου Δ., Ισπόγλου Β., Μπρέτσα Μ. και Τζελαπτσή Θ.) που διηύθυναν μαεστρικά τον κύκλο τους, σημαντική η αρωγή του υποδιεθυντή του Δ.Σ. Αιανής, Γιαννοκόπουλου Σ. και του προέδρου της Δ.Κ. Αιανής, Φτάκα Γ. στην ηχοληψία και το φωτισμό της εκδήλωσης. Ειδικές ευχαριστίες να δώσω στην Αμαραντίδου Δ., για την προβολή και το ρεκλαμάρισμα του συνεδρίου [FLASH TV (συνέντευξη στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ), συνέντευξη στο kozani.tv), στον Γ. Μαστρογιαννόπουλο (mikrovalto.gr) για την μαγνητοσκόπηση, στο ΤΟP CHANNEL και το WEST TV που πήραν συνεντεύξεις και το kozanimedia.gr που αναπαρήγαγε πλάνα.

Πλήρης απαξίωση της όλης προσπάθειας των νέων υπήρξε από τους πολιτικούς, θεσμικούς, πολιτιστικούς και τοπικούς φορείς, συλλόγους, εταιρείες, συνδέσμους, και οργανώσεις. Μοναδική εξαίρεση η παρουσία του τοποτηρητή των οικονομικών του δήμου. Εύστοχος στις ιστορικές του τοποθετήσεις (ειδικά όσον αφορά το περιστατικό που συνέβη στην Αιανή το Γενάρη του 1944, το οποίο λύθηκε αναίμακτα χάρις στη συνδρομή του Γρηγόρη Καλλιανιώτη), φάνηκε διατεθειμένος να προσφέρει στους νέους και τον πολιτισμό από τη θέση του και εγκωμίασε την όλη προσπάθεια. Δηλωτική ήταν και η παρότρυνσή του για σύμπραξη όλων όσων υπηρετούν τον πολιτισμό, θέλοντας ίσως να ψέξει τον τοπικό σύλλογο του χωριού που απουσίαζε από τη διοργάνωση (τους έγινε πρόταση η οποία απερρίφθη) και την εκδήλωση. Σημαίνουσα τέλος ήταν η συμμετοχή της Χ. Ζιώτα και η παρουσία της Α. Χονδρογιάννη δείχνοντας την πρόθεση των Αρχαιολόγων για συνεργασία στα πλαίσια της τοπικής Ιστορίας.

Ο πνευματικός αγώνας συνεχίζεται και δε θα ανασταλεί ακόμα κι αν η γη γίνει επίπεδη....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου